web[oor]log


Joeri Boom

Joeri

Joeri Boom

Joeri Boom (mei 1971), begon in 1995 als freelance journalist. Hij werkte destijds onder meer voor de Groene Amsterdammer, Algemeen Dagblad en de Nieuwe Revu. Vanaf 1998 tot 2012 was hij redacteur van De Groene Amsterdammer. Kijk hier voor meer bio.

Naast onderzoeksjournalistiek en buitenlandverslaggeving behoort ook oorlogsjournalistiek tot zijn repertoire. Sinds 1998 versloeg hij de strijd in Kosovo, Macedonië, Irak, Darfur, Libanon en Afghanistan. Vanaf april 2012 is hij correspondent voor NRC in Zuid-Azië (India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal en Bhutan). Vanuit die regio werkt hij ook voor RTL Nieuws en RTL Z. Hij is gestationeerd in New Delhi, waar hij woont met zijn echtgenote Marte Kaan en hun twee dochters.

OPEN KEUKEN


Dit blog begon in april 2006, als web[oor]log, toen ik met fotograaf en kameraad Jeroen Oerlemans voor de zoveelste keer afreisde naar Afghanistan. Nederland was toen niet bijster geïnteresseerd in wat daar gebeurde. De Amerikanen waren vooral bezig met Irak, dus werd ook in Nederland dat strijdtoneel (Jeroen en ik waren er eind 2003 zes weken geweest) als veel belangrijker beschouwd.

Maar sinds ons eerste bezoek aan Afghanistan in 2004, viel ons op dat het Westen, na verdrijving van de Taliban, in hoog tempo krediet verloor bij de Afghanen, die na alle mooie beloften hadden gehoopt op meer steun bij het opbouwen van hun grotendeels vernietigde samenleving. Tegelijkertijd begonnen in het zuiden de eerste schermutselingen tussen Afghaanse veiligheidseenheden en de terugkerende Taliban. Later zou blijken dat juist in deze periode het Westen de oorlog in Afghanistan verloor.

Het leek me belangrijk om lezers inzicht te geven in hoe ik tot mijn verhalen kwam in het steeds grimmiger wordende Afghanistan.


Toen ik eind 2006 voor het eerst met Nederlandse troepen naar de Afghaanse provincie Uruzgan reisde, bleek journalistieke openheid des te belangrijker. Ik was gewend op te treden als onafhankelijk verslaggever, maar wie embedded meereisde met de troepen, maakte zich afhankelijk van Defensie, ook al wilden veel verslaggevers dat niet toegeven. Over de belabberde Nederlandse oorlogsjournalistiek in die periode schreef ik in 2010 een boek (Als een nacht met duizend sterren). Van dat (succesvolle) boek is web[oor]log de kraamkamer geweest. Tussendoor was ik in Libanon, tijdens de oorlog die Israël er voerde tegen Hezbollah. Ook daarover kun je in web[oor]log lezen. Je vindt de laatste posts in het menu links. Je kunt daar ook een zoekterm intikken. Zoek je op “weboorlog” dan krijg je ze alle 70 uitgeserveerd.

Ik heb web[oor]log bijgehouden tot in 2009. Eind juni 2012 ben ik met een nieuw blog begonnen, in dezelfde stijl. Want niet alleen de oorlogsverslaggever, maar ook de reguliere buitenlandcorrespondent behoeft een cameraatje op zijn schouder. Zo kunnen lezers zich een oordeel vormen over de waarde van zijn artikelen. Juist wat niet in de krant staat, bepaalt zijn beeld. Ik noem het Best Wel Heet – zo dicht zit je bij het vuur – en je vindt het hier. Net als web[oor]log is het bedoeld als ‘open keuken’. Je kunt er een kijkje nemen in mijn potten en pannen, zodat je kunt bepalen wat je hebt aan wat ik opdis.


Bedankt voor je bezoek

Joeri Boom (New Delhi, 30 juni 2012)

Advertenties

43 reacties so far
Plaats een reactie

Joeri, een indrukwekkende pagina waar ik op terecht kwam toen ik contact met jou zocht. Zou je mij een e-mailtje willen sturen?
Peter

Reactie door peter vennik

Hallo,ik ben student aan de School voor Journalistiek in Utrecht en ben bezig aan een artikel voor onze krant, over hoe journalisten en de Nederlandse militairen kerst doorbrengen in Afghanistan. Heeft u misschien tijd om mij hier per mail iets over te vertellen? Alvast bedankt.
Mvg, Renee Hartog

Reactie door Renee Hartog

Joeri, ik ben met toeval op deze site terecht gekomen. Ik heb hier een aantal hele mooie foto’s gezien. Mijn vraag aan jou is of het mogelijk is aan deze originele foto’s te komen? En misschien heb je nog meer mooie foto’s gemaakt tijdens je bezoek aan Deh Rawod. Zou je mij met betrekking tot de foto’s meer kunnen laten weten? Alvast bedankt. Mvg, Joost

Reactie door Joost

Hallo Joeri,

Ik heb de site heel goed in de gaten gehouden laatste tyd en vond t leuk om te lezen.
Mijn vriend zit op Camp Hadrain in Deh rawod, Als u nog meer fotos heeft zou t misschien mogelijk zijn om die door te sturen naar mij?

Bvd,

rachel

Reactie door Rachel

Hallo Joeri,

Allereerst wil ik je bedanken voor alle stukken die je gemaakt hebt tijdens je verblijf in Uruzgan. Met name de verhalen over je ervaringen tijdens de patrouille waren geweldig om te lezen. Ik ben de vriend van een van de vrouwen en collega van al de militairen met wie u weg bent geweest. Is het mogelijk om daar wat foto’s van te bekijken? Ze komt snel weer thuis en ik zou haar graag willen verrassen met een mooi plaatje!

Bvd

Chiel

ps Ga zo door!

Reactie door Chiel

Hoi Joeri,

Volg nog steeds je werk, al meer dan 10 jaar. Maar beter dan het kraker en apothekerverhaal zal het nooit meer worden; hoe komt dat toch (geintje…!). Pas beetje op jezelf.

Gr. Levi

Reactie door Levi

Hee Joer, Ik hoorde van Hans dat je weer in Afghanistan bent. Alles OK?

Reactie door Steven Aland

Hoi Joeri. Ik hoorde van de pio dat je mij niet kon bereiken, bij deze. We waren de afgelopen twee dagen ook behoorlijk druk met van alles, dus had toch mijn mail nog niet gelezen.
Opvolgers zijn binnen, over vier dagen zijn ze ervan!

Reactie door Capt Louie

Hallo Joeri,
mijn vriend zit nu ook op Camp Hadrian in Deh Rawod. Ik spreek hem gelukkig regelmatig, maar aan de telefoon is hij natuurlijk erg beperkt in hetgeen hij kan vertellen. Daarom vond ik het erg fijn om jouw verslag te lezen over de patrouilles waar jij bij was. Gaf een nog duidelijker beeld van hoe het daar is. En dit voelt als een betrouwbare bron, omdat jij er ook echt bij was. Bedankt daarvoor. Met vriendelijke groeten, Maaike.

Reactie door Maaike

Geachte heer Boom,
Ik zou graag in contact met u willen komen over een verhaal dat ik voor mijn afstuderen schrijf over de censuur van defensie in oorlogsgebieden.
Hierover zou ik u graag wat vragen willen stellen.
Met vriendelijke groet,
Eveline Plomp

Reactie door Eveline Plomp

Rare vent, die Joeri!

Reactie door Dennis

Beste Joeri,

Aanstaande donderdag 24 april staat ons jongerenprogramma Wat Nou..?! geheel in het teken van Afghanistan. Bij deze wil ik je daarom graag als gast uitnodigen om te vertellen over je ervaringen in dit land.

Vriendelijke groeten,
Froukje Jongsma, Redacteur radio NMO
035-6252980

Reactie door Froukje Jongsma

Goedemiddag Joeri,

Graag zou ik weten wat de bron is van deze foto:

Ik zie uit naar je reactie!

Hartelijke groet,

Bettina Vlot

Reactie door Bettina

Beste Joeri,

Ik ben derdejaars student aan de Hogeschool van Amsterdam en doe nu een specialisatie in televisie. Hiervoor maak ik met mijn redactiegroep een aantal studioprogramma’s. In ons volgende programma, op woensdagmiddag 28 mei aanstaande, voeren wij met de gasten een discussie over beeldmanipulatie, embedded journalism, beeld-ethiek en burgerjournalistiek. Wij zouden het ontzettend leuk vinden als u bij ons te gast wil zijn om hier uw mening over te geven.
Aan tafel zit (tot nu toe) ook Chris de Bode, documentaire fotograaf.

Ik hoop spoedig op een reactie van u.

Met vriendelijke groet,
Shade Cybulkiewicz
06-24842997

Reactie door Shade Cybulkiewicz

Hey Joeri,
Weet niet of je nog weet wie ik ben,maar wij hebben samen 2 dagen Mri’s en water gedeeld en achter in die Patria gezeten.(omgeving Deh Rawod 2007)
Mijn vraag was eigenlijk heb jij toen nog foto’s gemaakt,ik moest toen met een voetpatr mee en weet eigenlijk niet of jij toen mee liep.
En als jij foto’s heb zou ik er daar dan een paar van mogen hebben? via de mail
Alvast bedankt
Groetjes Bem

Reactie door Marco (Bem)

Joeri,
Ik kan je artikel in de groene niet lezen zonder lid te worden. Wil het graag lezen

Cwcool

Reactie door Gamer dutch house

Hoi Joeri,

Ben toevallig jouw naam tegengekomen. Wees voorzichtig en misschien hebben we eens contact!

Oud muziekcollega Martijn M

Reactie door Martijn

Beste Joeri Boom,
Als oorlogsvrijwilliger bij de Stoottroepen had ik de ervaring, dat wij tijdens de Eerste Politionele Actie door de Indonesische bevolking als bevrijders zijn begroet.
Nimmer hebben wij enig onbehoorlijk gedrag tegenover de Indonesiërs uitgeoefend, laat staan wreedheden begaan.
Tot aan het eind van onze aanwezigheid, in juli 1948, werd die gewaardeerd en de Indonesiërs namen afscheid van ons, zwaaiend met Nederlandse vlaggetjes.
Graag zou ik eens mijn eerlijke getuigenissen afleggen.
Ik wacht op uw uitnodiging, beste Joeri Boom.
Ontvangt mijn vriendelijk groet,
Charles Destrée (1926).

Reactie door Charles Destrée

Beste Joeri Boom,

Ik ben bezig met een studieverslag over (un)embedded journalistiek, daarom de volgende vraag: Waarom gaan er veel meer journalisten embedded dan unembedded?

Groeten,
Joeri

Reactie door Joeri

Dag Joeri,

Kan/wil je mijn reactie verwijderen op

https://weboorlog.wordpress.com/2007/02/17/hoera-oorlog/

Het gaat om die van vlor… en natasjo.

Reactie door Pieters

Geachte Joeri Boom,

Ik moet voor school een eindpresentatie houden. Omdat ik na de HAVO de opleiding journalistiek wil gaan doen, gaat mijn eindpresentatie over nieuws, hoe het ontstaat en wie bepaald dat het nieuws is. Hiervoor wil ik graag een journalist intervieuwen. Hierbij wil ik u vragen of ik u per mail een kleine vragenlijst toe zou mogen sturen.
Ik hoop op een reactie.

groeten,

Heather

Reactie door Heather

Beste Joeri Boom,

Al jaren lees ik met veel interesse uw stukken over Uruzgan en omgeving in de Groene. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar uw boek “Als een nacht met duizend sterren”, dat volgens diverse aankondigingen ergens in 2008 zou verschijnen. Echter, ik heb verschillende boekensites geraadpleegd, maar kan het nergens vinden. Is het nog/al verkrijgbaar, en zo ja, waar?

Bij voorbaat dank, en met vriendelijke groet,

Happy.

ps. Ik hoop dat er snel weer artikelen over Eurazië van u mogen verschijnen in de Groene

Reactie door happy bongers

heej Joeri, een mooi stuk in de groene amsterdammer over de polderislam! Het is me toch opgevallen dat het fenomeen nog enigszins onbekend is bij velen. De polderislam is naar mijn mening de toekomst van de islam in Nederland en dient wijdverspreid te worden onder de moslims. Toen ik meer informatie ging opzoeken over het woord ‘polderislam’, kwam ik terecht bij wikipedia waar niets over te vinden was. Zou je (of iemand anders) de polderislam nader willen beschrijven op wikipedia door daar een pagina aan te maken? dat zou veel vraagtekens wegnemen bij velen. Alvast bedankt!

Reactie door jamal

Hoi Joeri,

Op Manuscripta heb ik je introductie van je boek en je ervaringen gehoord in Afganistan. Ik ben erg interesseert geraakt door dit verhaal, je foto’s, boek en film die je toen hebt laten zien. Ik ben dan ook momenteel bezig met een onderzoek over embedded journalism voor mijn studie. Ik zou graag in contact met je komen om ook informatie ‘uit de praktijk’ er in op te nemen.

Ik hoop van je te horen
Groeten, Nanda

Reactie door Nanda

Hallo Joeri,

Ik wil vermelden dat ik jou boek met grote interesse heb gelezen. Het was bedoeld als vakantieboek, maar was binnen een paar uur uit. Ik wil een diep respect uiten over wat je hebt gedaan. Ben ook zeer blij dat je het hebt gedaan. Ik ben nu weer wat meer te weten gekomen over hoe het reilen en zeilen in Afghanistan toen ik er familie had zitten ( btw, je hebt hem prima omschreven, de viking).

Bedankt voor het schrijven.

Grtz,

F. Spanhak

Reactie door Freddie Spanhak

Hey Joeri,
ik heb een week of wat geleden dispatches uitgelezen. stomtoevallig kwam jouw boek als opvolger.en verdiend. ik leg het bijna nog moeilijker weg. lang geleden op kennemerland elkaars pad wel eens gekruist. doe lara de groeten van me.
hou jezelf heel. Bum Beekman

Reactie door Bum Beekman

Beste Joeri,

Ik wil je graag vragen mee te doen met een enquete voor mijn scriptie over Uruzgan. Ik kan jouw expertise zeer goed gebruiken!
Wil je me hiermee helpen?

Groetjes,

Anne v. Gelder

Reactie door anne van gelder

[…] Folia volgt. Hierin worden oud-UvA-studenten geinterviewd. Ze zijn nu schrijfster (Hanna Bervoets), oorlogsjournalist (Joeri Boom) of Roger van Boxtel (ex-minister en bobo bij een zorgverzekeraar). Op de vraag wat er niet leuk was […]

Pingback door Dagmar Holtman

Hallo Joeri,

We lazen een artikel van jou in de Quest. We vroegen ons af of je misschien bereidt bent voor ons een paar vragen te beantwoorden ivm ons profielwerkstuk onderzoek over rampen in ontwikkelingslanden. Zou je misschien contact met ons op willen nemen? Alvast bedankt.

Mvg,
Lotte Verhoeven

Reactie door Lotte Verhoeven

Beste Joeri,

Ik ben een eerstejaars student journalistiek en ben heel erg geïnspireerd geraakt door jouw gastcollege van een paar weken geleden. Ik heb een mail gestuurd naar jouw emailadres van de groene met een verzoek. Het gaat om een miniproject die ik wil gaan doen over jouw idee om oorlogsverslaggeving als opleiding te gaan starten.

Ik hoop dat je hier aan mee wil werken.

M.v.g. Frank Alberti

Reactie door Frank Alberti

Hallo Joeri,

Heb net je boek “Als een nacht met duizend sterren” in een adem uitgelezen. Zeer indrukwekkend boek dat me niet wil loslaten. Ik vind het contrast tussen de werkelijkheid die jij beschrijft en dat wat wij hier horen en lezen in Nederland over de oorlog in Afghanistan in een woord schokkend. Heb het gevoel dat we gewoon met z’n allen belazerd worden door onze politieke leiders en in feite is dat natuurlijk ook zo.
Ik heb bewondering voor de manier waarop je dit punt aan de kaak stelt. Scherp, zeer kritisch, bevlogen, maar zonder persoonlijke aanvallen. Het gaat niet zo zeer om wie wat doet of zegt, maar veel meer om het fenomeen censuur en de uitwerking daarvan, zowel lokaal als in onze eigen samneleving, in het conflict waaraan we deelnemen. Ik vind het geweldig dat er mensen zoals jij zijn, die dit werk doen, met risico voor eigen leven, en die het gevecht met de gevestigde politieke orde aan durft te gaan op een manier die oproept tot bewustwording en bezinning. Ik hoop nog veel werk van je te kunnen lezen.

Met vriendelijke groet
Paul Brands

Reactie door Paul Brands

hallo Joeri

Jouw boek;Als een nacht met duizend sterren heb ik in een adem uit gelezen.Ik ben geen lezer maar ik vond het GEWELELDIG.Vooral het begin,Voor Ellen mijn moeder.Ze is erg trots op je.
Groeten Joke van Roemburg-Wiegmans

Reactie door Joke Wiegmans

[…] en censuur: je ontkomt er niet aan als journalist. Joeri Boom, oorlogsverslaggever voor o.a. De Groene Amsterdammer, legt zijn dilemma’s wat betreft […]

Pingback door Pulp: gratis en voor niets. Mede mogelijk gemaakt door Defensie. « Het medialandschap volgens een journaliste in spé

Beste Joeri,

Interessant gastcollege vanochtend op de FHJ.

Hierbij een link naar aflevering 12 van de televisieserie die we voor Omroep Brabant hebben gemaakt in Uruzgan: http://www.youtube.com/user/helmutboeijen?feature=mhsn#p/u/4/YXDcHpoPIn0

Andere afleveringen zijn op de website van Omroep Brabant te vinden.

Veel succes verder met het promoten van onafhankelijke oorlogsverslaggeving.

Met vriendelijke groet,

Helmut Boeijen

Reactie door Helmut Boeijen

[…] web[oorlog]: Website van Joeri Boom, redacteur van de Groene Amsterdammer […]

Pingback door Media & Conflict [hetgrotemediadebat.nl] « Siem

Hallo Joeri,

wij zijn Max en Hidde, en wij zitten in VWO 6 van het vituscollege in Bussum. Voor ons profielwerkstuk hebben wij het over de War on Terror, gericht op Afghanistan onder het beleid van Obama.
Hiervoor moeten wij ook een eigen onderzoek doen en een interview met jou leek ons daarvoor heel geschikt. Mede dankzij het feit dat jij al elf keer in Afghanistan bent geweest. Ook vonden wij jouw artikelen in dossier 9/11 zeer interessant.
Wij hopen dat je ons hiermee zo snel mogelijk wilt helpen, het liefst binnen anderhalve week, in verband met de inleverdatum en het verwerken van het interview in ons profielwerkstuk.

Met vriendelijke groet,
Max Rempt en Hidde Boonstra

Reactie door Hidde Boonstra

Geachte meneer Boom,

Ik ben Leoni van Amstel. Studente journalistiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik ben op het moment bezig met het schrijven van een essay over correspondentschap in het buitenland. Ik heb net het boek van Joris Luyendijk ‘het zijn net mensen’ gelezen en heb net uw boek aangeschaft. Ik vroeg mij af, of u misschien via de mail wat vragen zou kunnen beantwoorden over correspondent zijn. Als u daar de tijd voor heeft natuurlijk. Mijn emailadres is leonivanamstel01@gmail.com.
Ieder geval bedankt voor uw tijd en ik hoop spoedig van u te horen.
Met vriendelijke groet, Leoni van Amstel

Reactie door leoni van amstel

Beste Joeri,

Ik ben studente aan de School voor Journalistiek met veel interesse in de oorlogsjournalistiek. Na het lezen van uw boek besloot ik mijn eindessay te schrijven over oorlogsjournalistiek. Hiervoor bekijk ik het embedded beleid en hoe het er nu voor staat, want er zijn nog steeds Nederlandse militairen in Afghanstan, maar nu in een andere provincie. Ik hoop dat u een paar vragen zou willen beantwoorden hierover. Als u hier tijd en zin in heeft, laat mij het dan weten via barbaraschriek@hotmail.com
Met vriendelijke groeten,

Barbara Schriek

Reactie door Barbara Schriek

Joeri! We hopen dat u dit leest, aangezien uw inbox barst van uitnodigingen en mogelijke interviews. Ik hoop het heel erg, maar ik verwacht niets. Heel graag zouden mijn vriendin en ik u interviewen voor ons profielwerkstuk op het Stedelijk Gymnasium Haarlem. Het onderwerp is embedded journalism en uw boek was een geweldige bron van informatie. Maar niets zou natuurlijk beter zijn dan een interview met de auteur zelf!
We houden onze vingers gekruisd voor een antwoord, maar als u geen tijd heeft voor een interview of weinig zin heeft om een uur lang over uw ervaringen te vertellen, begrijpen we dat ook.
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groeten, Martine Röell – 0611062824, martine_roell@hotmail.com

Reactie door Martine Röell

Hi, i think that i saw you visited my site thus i got here to go back the prefer?
.I am attempting to find things to improve my website!
I suppose its ok to make use of some of your concepts!!

Reactie door buyers advocates sydney

Beste Joeri,
Als voormalig medewerker rioleringsbeheer van de gemeente Nijmegen raakte ik zo’n 13 jaar geleden gefascineerd door de diversiteit van rioolputdeksels in de stad. Ik begon deze deksels te fotograferen vanwege hun afbeeldingen, vormen en bijzondere teksten. Inmiddels is deze verzameling opgelopen tot ruim 1500 foto’s uit 130 verschillende landen. Collega’s, vrienden en bekenden sturen mij geregeld een foto van een putdeksel die zij in het buitenland zien. Een gedeelte hiervan staat ook op mijn website, http://www.brink-rioolbeheer.nl .

Nu heb ik een doel. Ik wil namelijk medio 2014 een boek gaan uitbrengen met daarin foto’s van rioolputdeksels uit alle 194 landen van de wereld. Een hele opgave, maar niet onmogelijk. Daarbij kan ik je hulp heel goed gebruiken. Ik heb namelijk nog geen enkele foto van een rioolputdeksel uit Afghanistan, Sri Lanka, Nepal en Irak. Landen waar ik persoonlijk niet 1,2,3 kom.
Mijn concrete vraag is dan ook: Kun je mij helpen om mijn doel te realiseren? Op welke wijze dan ook. Of zijn er wellicht connecties/collega’s van je in die landen die ik kan benaderen?
Voorbeelden van foto’s vind je op mijn homepage. De enige voorwaarden die ik eigenlijk stel aan de foto zijn de volgende: Liever geen schaduw op de foto van degene die fotografeert; en liever geen sigarettenpeuken/kauwgom.
Graag verneem ik dan ook in welke stad/plaats de foto is gemaakt. Je bijdrage zal in het boek worden vermeld. Indien je dit niet wenst, dan hoor ik dat graag van je.
Wellicht wil je deze email delen met je overige contactpersonen, vrienden en bekenden. Ik ben namelijk ook nog op zoek naar een putdeksel uit Paraguay.

Op voorhand wil ik je reeds bedanken. Ik zie je reactie/foto(s) met belangstelling tegemoet. Mocht je nog vragen hebben, bel of mail gerust! Tot slot wil ik heel veel succes wensen met je werkzaamheden!

Met vriendelijke groet,

Peter Brink
Malden, Nederland
0031 (0)6 15841977

Reactie door Peter Brink

Als gepensioneerd beroepsmilitair heb ik er mijn hobby van gemaakt om alles te lezen over Afghanistan wat ik te pakken kan krijgen. Ik denk dat ik alle boeken heb gelezen die zijn geschreven door Nederlandse journalisten, in ieder geval alle boeken die worden genoemd in Als een nacht met duizend sterren. Uw boek heb ik recent gelezen. Naar mijn mening is dit verreweg het beste. Ik sluit mij graag aan bij de reactie van Paul Brands d.d. 25 mei 2011. Vriendelijke groet, Martin Halma.

Reactie door Martin Halma

India is niet leeg geroofd door Nederlanders. Flauwe kul, ook Indonesie niet. Daar werd wel degelijk betaald, al was het soms te weinig. Maar er werd ook teveel gevraagd vaak, dus zeur niet zo. In China was de Nederlandse goudreaal het betalingsmiddel .Nederland is helemaal niet een grote rotzak geweest in de historie, zoals links graag voorspiegeld. niet zo slecht als men wel zegt. Slavenhandel, niet erg winstgevend, werd ook door de negers zelf bedreven. Die hadden in Afrika zelf ook slaven systemen. Ze brachten tevens hun krijgs gevangenen naar de schepen. Boontje komt om zijn loontje ? De landen waar we handel mee dreven gingen er zelf ook goed bij. Ook India, ook Indonesie, ook Sri Lanka. Ook de Oostzee en ook de Middellandse zee. Daar hadden we in totaal 5000 schepen continu heen en weer varen. De Oostzeelanden kwamen alleen tot bloed dank zij Nederland, zelfs het Ottomaanse rijk
En maar afkraken dat Nederland nietwaar ? Nou, zonder Nederland was ook Frankrijk geen landbouw export macht en was de gehele wereld op een veel lager economisch plan dan nu met zijn enorme aantallen mensen. Zelf Duitsland en Frankrijk zijn door Nederland gevormd in de 17 de eeuw.

Reactie door Henk
Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: