web[oor]log


Deh Rawod 8 september 2007
september 8, 2007, 10:28
Filed under: Uruzgan september 2007

Zaterdag 8 september – Er zijn drie rode kruizen op de stafkaart bijgekomen. Op dit moment is nog één post, Dizak Ferry, in handen van de Afghaanse politie. Daar vecht commandant Quari, plaatsvervangend hoofd van politie, met veertig man. Verbeten houden ze stand. Een Nederlands peloton vecht mee met de agenten. De post mag niet verloren gaan. Het is een strategisch punt in dit deel van Uruzgan, dat wordt gedomineerd door de Helmandrivier. In Dizak kan die worden overgestoken met een pontje. In juli mislukten pogingen van de Taliban om elders de rivier over te steken. Tientallen strijders verdronken. Camp Hadrian ligt aan de kant van de rivier die de Taliban tot nog toe moeilijk konden bereiken. Een ander strategisch punt aan de Helmand is opgegeven. De controlepost aan de doorwaadbare plaats bij Cutu, die werd bewaakt door de mannen van Palawan, is nu verlaten. Een Nederlands peloton probeert te voorkomen dat groepen Talibanstrijders de rivier over trekken.

De Taliban komen dichterbij, maar er is geen spoor van paniek op Camp Hadrian. De meeste pelotons zijn buiten, aan het vechten. De achtergebleven collega’s vertellen dat ze op deze situatie zijn voorbereid. ‘Dit is een prima kamp. We zijn hier veilig.’ Kapitein Erik verwacht geen directe aanval op Camp Hadrian. ‘Hooguit krijgen we wat mortiervuur. Dat is geen probleem voor onze gepantserde containers. Op Volendam is minder beschutting. Daar heb ik een eenheid naartoe gestuurd die dat aan kan.’

’s Avonds is er ontspanning: de voetbalwedstrijd Nederland-Bulgarije per satelliet. De sessie wordt voorafgegaan door een karaokeavond, ondanks de doffe klappen van de pantserhouwitser. Die is sinds woensdag in actie.

De bevolking in Deh Rawod is onrustig. Er trekken families weg, uit angst voor de Taliban. Net als eerder in Chora is Nederland bereid te vechten in Deh Rawod. ‘We laten de mensen niet in de steek. Wij doen er alles aan om Dizak Ferry te behouden’, zegt kapitein Erik. De verdediging richt zich op de ‘groene zone’, het vruchtbare gebied in de omgeving van Deh Rawod, waar 75 procent van de bevolking woont. In de voorgaande maanden werd de inktvlek uitgebreid tot het zuiden van het district. Dat gebied wordt nu losgelaten. Erik: ‘Het zuiden erbij nemen was te zwaar. Nu doen we een stap terug om hopelijk later weer een paar stappen vooruit te doen.’

’s Nachts wagen Talibanstrijders een aanval op Luy Pul, een checkpoint bij een brug op enkele kilometers van de basis. Ze worden beschoten met mortieren en teruggedrongen.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: