web[oor]log


Kamp Win-Win
december 12, 2006, 09:27
Filed under: Uruzgan december 2006

volendam-floyd-boordschutter.jpg

 Het Nederlandse kamp bij Deh Rawod heet “Camp Hadrian”. Het kiezen van een naam voor een legerbasis is een proces dat niet onder doet voor het gekissebis dat kan uitbreken rond de naamgeving van straten. Tegen “Kamp Holland”, de basis bij Tarin Kowt, kon niemand bezwaar hebben. Maar “Kamp Alexander”, dat lange tijd de namenranglijst voor de Deh Rawod-basis aanvoerde, lag minder makkelijk.

En dat terwijl hij, vanuit de krijgsmacht bezien, zo aardig gekozen was. De naam had niet alleen een koninklijk tintje, hij verwees bovendien naar Alexander de Grote die met zijn Macedonische heirscharen doordrong tot in Afghanistan. In het noorden vestigden zijn commandanten het koninkrijk Bactria, die de Hellenistische cultuur diep deed dóórdringen in Centraal-Azië. Er is zelfs genetisch onderzoek gedaan naar blauwogige Afghanen, die van Alexander en zijn mannen zouden afstammen. Niet ver van Deh Rawod ligt een heuvel met daarop een puist. Die puist wordt gevormd door de overblijfselen van een fort dat nog door Alexander de Grote gebouwd zou zijn

volendam-opzoek-naar-bermbommen-2.jpg

Prima naam dus, Kamp Alexander. Bovendien zijn uitspraak en schrijfwijze vrijwel hetzelfde in het Nederlands en het Engels, handig, want bij Deh Rawod zijn ook Amerikanen gelegerd.

Maar feest ging niet door. Naar verluid gaf het koningshuis geen toestemming voor verwijzing naar de kroonprins. Er was nog een reden. Alexander de Grote had als bijnaam ‘de Veroveraar’. En dát is niet wat de Nederlanders “willen communiceren naar de Afghaanse bevolking toe”, zoals de officieren hier graag zeggen. Het kiezen van de juiste naam vereist “een stukje inzicht”. Dus werd het keizer Hadrianus wiens naam geleend werd. Logisch toch? Deze Romeinse keizer, die regeerde van 117 tot 138, bouwde in Groot-Brittanië een muur waarmee hij de opdringende Picten uit het huidige Schotland wilde tegenhouden.

In zijn welkomstwoord (“een stukje bewustwording”) vertelde de basiscommandant de verse eenheden, met wie ik gisteren Deh Rawod in gehelikopterd werd, dat de missie in Uruzgan veel weg had van Hadrianus’ project in Brittanica. De keizer wilde vijanden buiten houden. Hij bouwde forten langs de muur en hield patrouilles. Maar hij stichtte ook nieuwe nederzettingen en legde een complete Romeinse infrastructuur aan, inclusief ambtenarenappparaat en rechtssysteem.

“Hij deed veel goede dingen”, vertelde de commandant, “net als wij”. Ook in Brittanica werd veel gevochten. Het geweld was meestal niet in de eerste plaats tegen de Romeinen gericht. Vaak waren het stammen die onderling hun oorlogen voerden en daarin Hadrianus probeerden mee te sleuren. “Stammentwisten, dames en heren, onthoud dat! Hebben wij hier ook last van.”

volendam-zoeken-naar-bermbommen.jpg

Hadrianus of Alexander, het is lood om oud ijzer. Beiden waren natuurlijk slimme imperialistische heersers die goede dingen voor de mensen deden omdat die hun macht dan zouden erkennen. Vechten (“kinetisch gaan”, zeggen ze hier) kost meer en levert altijd minder op dan manipuleren. Goed doen voor de Afghanen, het is niet alléén altruïsme van het stinkrijke Nederland. Afghanistan moet opgediept worden uit de beerput van armoede en religieus fanatisme, een dodelijke combinatie die, zoals we inmiddels hardhandig te weten zijn gekomen, een directe bedreiging vormt voor het Westen.

Noem het een win-win-situatie. Mischien een leuke naam voor een expeditionaire basis van Chinese militairen, zo’n beetje het enige grote land dat hier geen troepen heeft: Kamp Win-Win.

Advertenties

Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: